Til Pårørende

At være pårørende 

En pårørende er en person, der har en relation til en kvinde, der er udsat for vold. Den relation kan være familiær, men det kan også være en kæreste, veninde, en nabo, en studiekammerat eller en kollega. 

Hvis du kender en kvinde, der er voldsudsat, eller du har mistanke herom, og du er i tvivl om, hvad du skal gøre, er du altid velkommen til at kontakte os på vores telefon, som er døgnåben. Her vil du kunne få råd og vejledning af dygtige og omsorgsfulde medarbejdere. De vil kunne besvare dine spørgsmål og guide dig.  

Som pårørende er den bedste måde at hjælpe på at være tydelig og sætte ord på din bekymring. At tale om vold er ofte tabubelagt og forbundet med berøringsangst. Men for at komme volden til livs og hjælpe dem, der er i det, er vi nødt til at tale højt om det. Det gør det både lettere at hjælpe og at tage imod hjælp.  

Det kan være svært for andre, der ikke har haft vold tæt inde på livet at forstå, hvorfor det er så svært at bryde ud af volden. Den bedste hjælp er derfor at stille dig til rådighed med et lyttende øre og ikke være bange for at spørge ind. Det er dog vigtigt, at det bliver gjort nænsomt og uden at dømme kvinden.  
Vis at du er der, og at hun altid kan række ud. 

Vi mennesker trives bedst i relationer. Derfor har vi et stort fokus på den voldsudsattes netværk. Ofte sker der det, at den voldsudsatte isolerer sig mere og mere og skubber sit netværk fra sig. Ikke fordi de ikke længere har lyst til at være i kontakt, men fordi presset fra voldsudøveren er for stort.  
Under opholdet på krisecentret vil vi hjælpe kvinden med at genopbygge et netværk, da vi ved, det er vigtigt for ikke at vende tilbage til volden eller ende i et nyt voldeligt forhold. 

Hvis der er børn som pårørende

Hvis du har mistanke om eller kendskab til børn, som vokser op i en familie, hvor der er vold, er det din pligt at underrette myndighederne. Det er skadeligt for børn at vokse op med vold – også selvom barnet ikke selv udsættes for den direkte vold. Hvis barnet overværer vold mellem forældrene, vil der her være tale om psykisk vold. Ved at underrette kommunen, kan barnet og den voldsudsatte kvinde få den nødvendige hjælp. 

Mødrehjælpen har udarbejdet en hjælpsom guide til, hvordan du som pårørende kan tale om volden.

Vi står altid til rådighed for rådgivning og vejledning. Vi har døgnåbent, og du kan altid træffe os på telefon 70 77 00 01, hvis du har brug for os. 

Derudover har Lev Uden Vold også en døgnåbent landsdækkende hotline, hvor du kan ringe for rådgivning på telefon 70 20 30 82 eller 1888. Derudover har de en chatlinje, hvor du kan skrive anonymt med en medarbejder.

Scroll to Top

Skriv til os

Hos Gaia Krisecenter betyder trygheden og din sikkerhed alt. Vi bruger et sikker mail system, så du trygt kan tage kontakt til os.

Tryk på knappen herunder og du vil blive ført videre til vores sikker mail.